Menu
Bezglutenska prehrana

Prehrana bez glutena

Posljednjih godina sve više značaja pridaje se rezultatima znanstvenih istraživanja koji povezuju gluten iz žitarica i autoimune bolesti. Prema uglednom časopisu The New England Journal of Medicine, postoji čak 55 bolesti uzrokovane glutenom, a neke od njih su anemija, umor, depresija, bolovi u trbuhu, grčevi, gastritis, nadutost... Najteži oblik osjetljivosti na gluten je „celijakija“, autoimuna bolest koja izaziva upalne procese po cijelom tijelu, a pritom oštećuje sluznicu crijeva i crijevne resice. Postavlja se logično pitanje, jesu li žitarice baš toliko zdrave?

Gluten je protein prisutan u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam, zob i pir. Nepodnošljivost glutena znači da tijelo ne može probaviti gluten. Prilikom unosa u organizam, on stvara naslage na stijenkama crijeva koje imunološki sustav prepoznaje kao uljeza i pritom šalje antitijela. Kod svake aktivacije imunološkog sustava dolazi do upalnih procesa u cijelom tijelu, a upravo su upalni procesi uzroci velikog broja bolesti. Bolest se pojavljuje 2-3 puta češće kod žena nego kod muškaraca, no razlozi zašto je to tako još nisu ustanovljeni.

Kod „normalne“ prehrane, bazirane na žitaricama („müsli“, kruh, tjestenina...) dnevno aktiviramo imunološki sustav 3-6 puta, a to onda znači da se u tijelu neprekidno odvijaju upalni procesi. Kod onih ljudi koji možda ne osjećaju negativne posljedice glutena, organizam najvjerojatnije bolje podnosi gluten ili ga jednostavno unose u malim količinama. No, smatra se da gluten kod sviju izaziva određeni stupanj aktivacije imunološkog sustava.

Moderna medicina posvećuje pozornost tom problemu samo ako se dijagnosticira celijakija, odn. najteži oblik osjetljivosti na gluten. Standardna terapija uključuje bezglutensku dijetu, no prema nekim podacima, pozitivna reakcija je samo kod 30% oboljelih. Za ostala, „manje problematična“ stanja, odnosno posljedice osjetljivosti na gluten, uglavnom se propisuju razni lijekovi umjesto da se jednostavno izbace namirnice koje sadrže gluten. Prema nekim istraživanjima, u današnjoj populaciji oko 1% ljudi ima celijakiju, a čak 5-10% ljudi ima osjetljivost na gluten. Prema ovome se može zaključiti da je osjetljivost na gluten deset puta učestalija od celijakije.

Prema jednoj studiji, znanstvenici su otkrili da postoje ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj bolesti, no to ne znači nužno da će se bolest razviti. Time je dokazano da je ta bolest genetski poremećaj nasljednog tipa. Razvoj bolesti uvelike ovisi o načinu života i prehrane. Najčešći okidači uključuju stres, traumu (operacija ili sl.) i moguće virusne infekcije.

Najosjetljivija skupina su djeca u prve 2-3 godine. Hranjenje sa keksima, kruhom, odn. svime što sadrži gluten, uvelike povečavaju vjerojatnost za razvoj ove bolesti ili osjetljivosti na gluten.

Bezglutenska dijeta podrazumijeva izbacivanje svih namirnica koje sadrže gluten i u tragovima. Radi lakšeg snalaženja, ovdje možete pronaći namirnice koje sadrže i ne sadrže gluten.

Učinite nešto korisno za svoje zdravlje, testirajte dali ste osjetljivi na gluten uvođenjem bezglutenske prehrane, velika je vjerojatnost da će te se bolje osjećati.

Za sva pitanja o treninzima, izradi plana i programa vježbanja i prehrane, obratite se našem osobnom treneru!

Povezani članci

Stress management – Squash

Prosječna kalorijska potrošnja u 60min igre kod odrasle osobe iznosi oko 800kcal, iznimno lako se savladavaju osnove, neovisnost o vremenskim uvjetima, svjetski rekord u brzini...

Prehrana bez glutena

Posljednjih godina sve više značaja pridaje se rezultatima znanstvenih istraživanja koji povezuju gluten iz žitarica i autoimune bolesti. Prema uglednom časopisu The New England...

Kombucha - čajna kultura

Još jedan u nizu od zdravih i prirodnih napitaka sa dalekog istoka, sinergija čaja i ljekovitih svojstava kombuche iznimno pozitivno utječe na cijeli organizam. Iskustva su...

Istezanje ujutro, da ili ne?

Potaknut čestim pitanjima o istezanju nakon buđenja, primjetio sam da mnogo ljudi ima pogrešno shvaćanje o tome. Kada govorimo o istezanju leđa, ako bih morao odgovoriti sa "da"...

Zašto Fitness lopta nije dobra zamjena za uredski stolac?

Mnogi ljudi, kada je u pitanju Fitness lopta, nisu upoznati sa svim njenim prednostima i manama te ju koriste u situacijama koje se ne preporučuju. U ovom članku navest ću vam 5...

ODLUČILI STE UVESTI POZITIVNE PROMJENE
U SVOM ŽIVOTU?
Napravili ste najteži korak. Ostalo prepustite nama!

Započnite odmah!