Menu

Kombucha - čajna kultura

Još jedan u nizu od zdravih i prirodnih napitaka sa dalekog istoka, sinergija čaja i ljekovitih svojstava kombuche iznimno pozitivno utječe na cijeli organizam. Iskustva su pokazala da ispijanje ovog čaja popravlja probavu, jača imunološki sustav, vrši detoksikaciju organizma, poboljšava kvalitetu kože i kose, liječi mamurluk i još puno drugih stanja. Prvi zapisi o ovoj kulturi (ili gljivi) datiraju davno prije Krista, za vrijeme kineske dinastije Tsin. Kasnije se proširila Rusijom, Japanom i danas je se može naći u čitavom svijetu.

Kombucha je kultura koja se sastoji od kvasa i nekoliko bakterija. Želatinastog je izgleda i u kombinaciji sa čajem i šećerom, dolazi do fermentacije i stvaranja ukusnog i ljekovitog napitka. Kroz proces fermentacije, gljiva raste i nakon desetak dana imat ćete „bebu“ koju teba pažljivo odvojiti te ju nakon toga možete pokloniti nekome. Bitno je da bude u originalnom „majčinom“ čaju.

Što se tiče izrade napitka, postoji nebrojeno mnogo kombinacija, no bitno je poštivati nekoliko stvari da dođe do fermentacije. Ostalo ovisi o izboru i ukusu.

U nastavku slijedi jedan od mogućih kombucha recepata:

Stavite kuhati 3l vode. Kada zakipi, dodajte šalicu bijelog šečera i neka vrije još nekoliko minuta. Ugasite vatru i dodajte cca 5 vrećica čaja (između ostalih, uglavnom se spominju zeleni ili indijski, voćni ne). Meni je osobno zeleni ukusniji. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenku i dodajte kombuchu (prije stavljanja u novi čaj, operite je pod laganim mlazom tekuće vode) i nešto starog fermentiranog čaja. Pokrijte staklenku sterilnom kompresom ili nečim sličnim, bitno je da se zaštiti od prašine, mušica i sl. Nakon 7-14 dana fermentacije na toplom i tamnom mjestu, napitak je spreman za piće. Taj čaj prelijte u staklene flaše i držite ga u hladnjaku te ga pijte svaki dan.

Dakle, ono što je bitno poštivati jest da u novom čaju mora biti šećer. Iako na prvi pogled šećer u čaju i nije baš sinonim za zdravlje, gljiva koristi šećer isključivo za svoj rast i fermentaciju. Kao i u fermentaciji piva i vina, ovaj čaj sadrži alkohol, no u vrlo maloj količini, oko 0,5%. Kombucha (sa malo starog čaja) smije ići u novi čaj samo kad se ohladi na sobnu temperaturu, a obavezno mora biti u staklenim posudama, nikako u željeznim.

Vrsta čaja, veličina gljive, količina šečera, vrijeme fermentacije su faktori s kojima se možete igrati kako bi ukus prilagodili sebi. Naravno, u granicama preporučenog.

Ovaj napitak sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C, antibiotske supstance, te organske kiseline, od kojih su najpoznatije aminokiseline i glukonska kiselina. Uz spomenute blagodati na početku članka, kombucha na zdravlje utječe tako da:

-      Zaustavlja infekcije

-      Pomaže kod konstipacije

-      Detoksicira i čisti jetru

-      Uklanja bore i osip te vlaži kožu

-      Jača bubrege i čisti žuč

-      Smanjuje razinu glukoze i nagli pad šečera u krvi

-      Pomaže u sagorijevanju masti i gubitku prekomjerne težine

-      Jača rad žlijezda i metabolizma

-      Podiže razinu energije

Preporučuje se za stres, nervozu i nesanicu...

Vrijeme potrebno za djelovanje ovog napitka je individualno, u prosjeku je potrebno par tjedana. Neki ljudi će reagirati vrlo brzo, neki nakon dužeg vremena, a neki možda ni neće osjetiti značajnu razliku. Na sreću, takvih iznimaka je jako malo :)

Svrha ovog članka je edukativne prirode, za detaljnije informacije oko djelovanja, recepata i sl. možete pročitati na getkombucha.com.

Za sva pitanja o treninzima, izradi plana i programa vježbanja i prehrane, obratite se našem osobnom treneru!

Povezani članci

Stress management – Squash

Prosječna kalorijska potrošnja u 60min igre kod odrasle osobe iznosi oko 800kcal, iznimno lako se savladavaju osnove, neovisnost o vremenskim uvjetima, svjetski rekord u brzini...

Prehrana bez glutena

Posljednjih godina sve više značaja pridaje se rezultatima znanstvenih istraživanja koji povezuju gluten iz žitarica i autoimune bolesti. Prema uglednom časopisu The New England...

Kombucha - čajna kultura

Još jedan u nizu od zdravih i prirodnih napitaka sa dalekog istoka, sinergija čaja i ljekovitih svojstava kombuche iznimno pozitivno utječe na cijeli organizam. Iskustva su...

Istezanje ujutro, da ili ne?

Potaknut čestim pitanjima o istezanju nakon buđenja, primjetio sam da mnogo ljudi ima pogrešno shvaćanje o tome. Kada govorimo o istezanju leđa, ako bih morao odgovoriti sa "da"...

Zašto Fitness lopta nije dobra zamjena za uredski stolac?

Mnogi ljudi, kada je u pitanju Fitness lopta, nisu upoznati sa svim njenim prednostima i manama te ju koriste u situacijama koje se ne preporučuju. U ovom članku navest ću vam 5...

ODLUČILI STE UVESTI POZITIVNE PROMJENE
U SVOM ŽIVOTU?
Napravili ste najteži korak. Ostalo prepustite nama!

Započnite odmah!