Menu

                                                                                          


Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/davors/public_html/templates/stabilitas/lib/framework/helper.layout.php on line 142

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/davors/public_html/includes/application.php on line 539

Duboki čučanj je jedini ispravan čučanj...ili??

Čučanj je pokret koji se izvodi u svakodnevnim aktivnostima, a da nismo niti svjesni.

Dok sjedamo i ustajemo sa stolca, saginjemo se da pokupimo nešto sa poda i sl. Pravilnom izvedbom čučnja zapravo osnažujemo svoje tijelo, preciznije – mišiće, kosti, ligamente, te poboljšavamo ravnotežu i koordinaciju. Izvedbom čučnja aktiviraju se mnogi mišići - gotovo njih 200, od kojih su oni veći i svima poznatiji kvadriceps, zadnja loža (biceps femoris), gluteusi, donji (lumbalni) dio leđa, mišići trbuha, ramena, ruke...

Za pravilnu izvedbu čučnja trebali bi obratiti pozornost na to da su nam dijelovi tijela u onim položajima u kojima bi, biomehanički gledano, trebali biti, kako bi aktivirali ciljane mišićne skupine i izbjegli moguće ozljede.

Sada dolazimo do pitanja o kojem se već godinama špekulira, tj. je li duboki čučanj jedini ispravan čučanj?

Ako pogledamo olimpijske dizače utega, npr. kod trzaja, svi izvode varijantu dubokog čučnja gdje se kukovi spuštaju ispod razine koljena.

U rekreativnom vježbanju također možemo vidjeti mnoge vježbače koji izvode varijantu dubokog čučnja, bilo zbog toga što su negdje vidjeli da se to "tako" radi ili nekog drugog razloga, ali ne priznaju druge varijante.

O tome je govorio i Karl Klein :
- „Jedini čučanj koji je dobar je duboki čučanj (razina kukova ispod razine koljena) jer se prilikom njegovog izvođenja ostvaruju efekti uravnoteženja sila koje djeluju na koljeno. Jača se cjelokupna nožna muskulatura, što je pozitivno za stabilnost koljena i olakšavaju se tegobe koje osoba osjeća radi prethodnih eventualnih ozljeda. Također, serija pravilno izvedenih čučnjeva s velikom težinom izaziva izlučivanje pozitivnih hormona i rast mišićne mase kao niti jedna druga vježba".

Međutim, duboki čučanj nije jedini ispravan čučanj, tu je i tzv. POLU – ČUČANJ koji nije pogrešan, već je samo prikladniji vježbačima koji nemaju razvijen kinestetički osjećaj (osjećaj za to kako su im pojedini dijelovi tijela pozicionirani u prostoru za vrijeme izvođenja vježbe), nisu sigurni u kakvom položaju bi im kralježnica trebala biti i pogotovo onima koji nemaju dovoljno razvijenu zglobnu pokretljivost i fleksibilnost.

Anatomija ima svoje limite, a posebno se to odnosi na zglob kuka, točnije glavu natkoljenične kosti (caput femoris). Ona kod svakoga može biti pod drugim kutem što u konačnici dovodi do zaključka da ne postoji "one squat to fit them all". Također treba vidjeti i ostale segmente poput tzv. "butt wink", tj. podvlačenja zdjelice nakon prolaska određenog kuta, pokretljivost i stabilnost skočnih zglobova, jesu li svodovi stopala optimalno zakrivljeni...

Još jedna stvar je bitna za spomenuti, a možemo povući paralelu sa ekonomskom terminologijom - cost/benefit analiza. U ovom slučaju radi se o risk/benefit analizi izvedbe. Drugim riječima, duboki čučanj možda i ima veći prirast snage u odnosu na polu-čučanj, ali rizik od ozljeđivanja eksponencijalno raste. Postavite si pitanje isplati li se s obzirom na vaše ciljeve i mogućnosti.

Isto se može primjeniti i na izvedbu deadlifta (sa poda ili sa pola amplitude), ali o tome drugom prilikom. Malo tko ima predispozicije za izvođenje dubokog čučnja. Ukoliko ste jedan od njih, nastavite oprezno, no ukoliko niste, priklonite se polu-čučnju.

Zaključak : DUBOKI ČUČANJ NIJE JEDINI ISPRAVAN ČUČANJ.

Za sva pitanja o treninzima, izradi plana i programa vježbanja i prehrane, obratite se našem osobnom treneru!

ODLUČILI STE UVESTI POZITIVNE PROMJENE
U SVOM ŽIVOTU?
Napravili ste najteži korak. Ostalo prepustite nama!

Započnite odmah!