Najčešće pogreške prilikom vježbanja

Nakon što ste pomno odabrali fitness centar u kojem će te ostvariti vaše ciljeve, bili oni zdravstveni ili estetske prirode, dolazite u fazu realizacije.

Prije nego krenemo aktivno trenirati, trebali bi se malo raspitati i saznati šta nam je činiti i kako se ponašati u teretani (pravila teretane), te kako pristupiti i postupati u određenim situacijama. Svako zašto ima svoje zato 🙂

Odjeća

Pisali smo već o optimalnoj odjeći, a ovdje ćemo se dotaknuti i primjerene obuće. Nosite tenisice koje na peti imaju zadebljanje, a u prednjem dijelu su tanje. Takve tenisice nam čuvaju zglobove i smanjuju pritisak kojeg uzrokuju vježbe sa opterećenjem. Tenisice za trčanje su dovoljno dobre, “starke” to nisu 🙂

Disanje

Dišite! I ne samo kroz usta. Udisaj bi se trebao napraviti kroz nos za vrijeme faze lakšeg napora, a izdisaj kroz usta za vrijeme savladavanja težeg dijela izvedbe pojedinog ponavljanja (npr. prilikom izvedbe čučnja, udišite prilikom spuštanja, a izdišite prilikom podizanja). Disanje je bitno jer za vrijeme napora naši mišići moraju biti adekvatno opskrbljeni kisikom – nemojte im to uskraćivati. Postoje i druge varijante disanja, no ova je svakako prva i osnovna za savladavanje.

Osobni trener

Slušajte svog osobnog trenera i nemojte ići u nepoznate izvedbe. On je taj/ta koji će vas uputiti na pravi put sa objašnjenjem zašto i kako. Nakon svake vježbe obavezno odmorite po potrebi, a ovisno o planu i programu treninga i vježbe. Ne ustručavajte se postavljati razna pitanja koja vas zanimaju, iz domene fitnesa naravno 🙂

Kopiranje drugih vježbi

To nije nužno loša stvar. Nitko na ovom svijetu nije sve vježbe i programe sam osmislio. No, problem nastaje kada vidite neku super vježbu i odlučite je izvoditi na “svoj” način u “svom” programu. Morate prvo znati kako se ta vježba pravilno izvodi – samo gledajući, malo tko može napraviti biomehaničku analizu i znati koji su ključni detalji. Druga stvar je ta da ne znate zašto ta osoba radi baš tu vježbu (za pretpostavit je da je izvodi ciljano zbog određenog razloga), a velika je vjerojatnost da se u vaš program baš i neće uklopiti. Radije pitajte tu osobu za što služi ta vježba i zamolite ako vam može reći koji su bitni elementi i koji je cilj.

Precjenjivanje samog sebe

Kaže jedna stara mudrost da je ego najveći neprijatelj u teretani. Drugim riječima, budite svjesni sebe i svojih mogućnosti. Ne padajte na provokacije ili nerealne želje. Postepeno podižite težine (u skladu sa programom ili vlastitim osjećajem u tom trenutku) – ako ste imali stresan dan i malo spavali, čak i smanjite težinu u odnosu na zadnji put. Ne izvodite kompleksne vježbe sa velikim težinama ukoliko ih niste dobro savladali prije.

Ostanite na zemlji, poštedjet će te se ozljeda koje bi vrlo lako mogle nastupiti zbog ove pogreške.

Komentiranje drugih

U redu je povremeno nasmijati se nekoj čudnovatoj izvedbi neobične vježbe, no nitko ne voli da ga se stalno promatra i komentira njegova tehnika i odabir vježbi. Držite se svog programa i vježbanja.

Ometanje drugih vježbača

U ovoj dijelu su dvije kategorije – kompleksne vježbe sa ozbiljnim težinama i djevojke.
Da pojasnimo…Iako su fitness centri prvenstveno namjenjeni rekreaciji i nemaju platforme za ispuštanje utega, imaju snažne momke koji mogu raditi čučanj, deadlift, bench press, potisak bučicama sa ozbiljnim težinama koje zahtjevaju oprez i visoku koncentraciju. Kada vidite da netko radi te ili slične vježbe (a obično te vježbe nisu raštrkane po fitnesu nego su grupirane u jednom djelu), zaobiđite ih u širokom luku ili pričekajte da vrate uteg na mjesto. Nećete njima učiniti uslugu, nego sebi 😉

Djevojke također dolaze u fitnes centar kako bi isključivo vježbale 🙂 Ok je probat uspostaviti komunikaciju, no konstantno dosađivanje ili gledanje u njih dok vježbaju nije primjereno niti preporučljivo ponašanje.

Ostavljanje/ne korištenje ručnika

U većini centara je pravilo da se ručnik makne sa sprave nakon odrađene serije i oslobodi nekom drugom. Ostavljanje ručnika i odlazak u šetnju ili na neke druge vježbe u krugu nije korektno prema drugima koji bi također u pauzi odradili svoju seriju. Također, sjedenje na istoj spravi u pauzi dođe na isto.

Korištenje bučica pored stalka za bučice

Vježbači često uzmu bučice i ostanu stajati na istom mjestu gdje su bile i izvode npr. odručenja (za ramena). Na taj način sprječavaju druge vježbače da pristupe stalku i uzmu si svoje bučice. Uzmite ih, odmaknite se gdje možete slobodno raditi da nikom ne smetate pa ih onda vratite na mjesto.

Vraćanje utega

Vrlo je jednostavno – vraćajte SVE rekvizite/utege na svoje mjesto!

Prehrana

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani. Ona je važniji faktor ka ostvarivanju cilja. Zanemarivanje nje vjerojatno neće dovesti do željenih rezultata.

Postoji naravno još pogrešaka, no ovo su najučestalije. Sretno 😉