Ruptura Ahilove tetive – mehanizam ozljede i tretman

Antomske značajke
Ahilova tetiva je najčvršća tetiva u ljudskom tijelu, dugačka 5-6cm, širine 5-6mm, a spaja mišiće stražnje strane potkoljenice (m. gastrocnemius i m. soleus, tj. „list”) te se veže za petu (calcaneus). Unatoč tim karakteristikama, pucanja su prilično česta.

Mehanizam ozljede
Po nekim istraživanjima, ozljede, tj. rupture nastaju najčešće kod muškaraca (do 5 puta više nego u žena), najčešće u dobi od 30-40 godina, a 90% slučajeva otpada na sportsku populaciju. Svakako tu prednjače tzv. „weekend warriori”, osobe koje obavljaju sjedilački posao preko tjedna, a vikendom se bave nekim sportom, najčešće natjecateljski. Nogomet i košarka prednjače u broju ozljeda ahilove tetive i koljena, kako u apsolutnoj brojci, tako i u relativnoj.

Pucanje tetive obično se događa neizravnim djelovanjem sile, samo 10% slučajeva je uzrokovano utjecajem vanjske sile. Do puknuća dolazi zbog naglog i pretjeranog istezanja već napete tetive. Razlozi su još uvijek relativno neistraženi, no neki faktori su sigurni poput već spomenutog spola, godina, te degenerativnih promjena, povećanja sila kroz skokove, doskoke, naglih zaustavljanja, sprintanja…Razlogom zbog kojeg se to češće događa u muškoj populaciji pozabavila se skupina istraživača koji su otkrili da se samo tkivo kod žena bolje prilagođavalo novonastaloj situaciji, bilo je fleksibilnije, mekše i samim time je moglo pohraniti više elastične energije za savladavanje sila.

Postoje istraživanja koja potvrđuju kako određene skupine antibiotika drastično povećavaju mogućnost ruptura, a jedna od njih je iz skupine „kinolona” (eng. quinolones).

Ozljeda
Zanimljiva je činjenica da većina osoba kojima se puknuće dogodilo, nisu imali nikakvih prethodnih bolova ili zatezanja koji bi mogli upozoriti na preopterećenje i potencijalnu ozljedu. No često je tu prisutna tendiopatija ahilove tetive čiji se simptomi teško mogu vidjeti ili osjetiti.

Nekoliko je znakova po kojima se može prepoznati puknuće:

a) Osjećaj kao da vas je netko udario iznad pete ili posjekao oštrim predmetom
b) U većini slučajeva zvuk kao kod pucanja bičem (kod kompletne rupture)
c) Gubitak kotrole u mišićima i pad na pod (nemogućnost opružanja stopala)
d) Bol, koja u nekim slučajevima može biti manja, a u nekim velika
e) „Rupa”, tj. udubljenje u koži na mjestu puknuća

Prva pomoć
Najčešće se preporuča tzv. „RICE”, tj. Rest – odmor, Ice – led, Compression – kompresija, Elevation – podizanje noge. U svakom slučaju, odmah treba zvati hitnu pomoć i odvesti ozljeđenu osobu na traumu jer tetiva se u ovom slučaju ne može sama oporaviti i potreban je medicinski tretman.

Zahvat
Odabir tretmana ovisi o dobi, nivou aktivnosti te intenzitetu ozljede. Mlađa i fizički aktivnija populacija obično izabire operativni zahvat dok starija populacija izabire neoperativni zahvat.

U neoperativnom zahvatu, skočni zglob se savija prema dolje (plantarna fleksija) i noga stavlja u gips kako bi se tetive približile i zacjelile. Rizik od ponovne rupture je 8% te lokalna slabost u potkoljenici. Operacija zahtjeva nešto duži oporavak, no rizik od ponovne rupture je 1% i povrat snage.

Kod operativnih zahvata, najčešće se koriste dvije metode;
a) Klasična otvorena metoda
b) Perkutana metoda

a) Kod otvorene operacije, postoji rizik od inficiranja rane, sam ožiljak je veći, boravak u bolnici nakon operacije se produžuje na 7-14 dana, cjelokupni oporavak je duži, ali je dugoročno tetiva jača i otpornija na visokointenzivne zahtjeve sporta. Večina profesionalnih sportaša se odlučuje na tu metodu.

b) Kod perkutane metode, ožiljak je mali, sama operacija traje kratko, napuštanje bolnice najčešće je dan nakon operacije, oporavak je kraći, a povratak u aktivnosti brži. Prema nekim tvrdnjama, tetiva je ovim zahvatom sklonija ponovnoj rupturi kod visokog intenziteta nego kod zahvata otvorenom metodom, iako neke studije pokazuju da nema statistički značajnije razlike.

U svakom slučaju, neovisno koju metodu odaberete, u postoperativnoj fazi longeta se u prosjeku nosi 4-8 tjedana nakon koje morate nabaviti ortozu koja se još dodatno nosi nekoliko tjedana.

U sljedećem članku obradit ćemo postoperativnu fazu i mogućnosti koje imate dok ste primorani provoditi vrijeme u vlastitom domu kako bi izvukli maksimum iz situacije u kojoj se nalazite.

Pozitivan stav je prvi savjet 🙂

Ukoliko imate dodatna pitanja, provjerite naše usluge i obratite nam se s povjerenjem!