Ruptura Ahilove tetive – postoperativna faza

Operacija je uspješno obavljena, liječnik vam je napisao otpusno pismo i vi ste na putu doma sa longetom koju morate nositi u prosjeku pet tjedana. Što dalje?

U prethodnom članku objasnili smo mehanizam ozljede i zahvate koji slijede nakon puknuća. U ovom članku, približit ćemo vam fazu koja slijedi nakon operacije i čiji će tijek rezultirati bržem ili sporijem, te manje ili više kvalitetnom oporavku.

Mogućnosti postoperativne faze

Savjeti koji dolaze od liječnika su uglavnom strogo mirovanje i korištenje raznih lijekova protiv bolova, led, ili slične tradicionalne sugestije. Većina ljudi ih prihvaća bez pogovora i promišljanja o tome postoji li nešto drugo, osim strogog mirovanja. Prvih tjedan, dva svakako je dobro mirovati dok tkivo, koje je još iziritirano od operacije ne zacijeli do te mjere da postane otpornije na određene podražaje. U početku ćete primjetiti da sa promjenom položaja (npr. iz ležanja u uspravan položaj), dolazi do lagane nelagode i boli. Krvna cirkulacija se stabilizira u tom položaju (najčešće horizontalnom prilikom ležanja), a sa promjenom položaja (npr. ustajanje) dolazi do naviranja krvi u tkivo gdje su krvne žile još uvijek oštećene, a rezultat su bolovi. Ta bol obično kroz nekoliko minuta nestaje.

Održavanje zdrave muskulature

Ono što je bitno i svakako preporučujem, jest postepeno uvoditi specifične vježbe kako bi se spriječila atrofija (propadanje) zdrave muskulature. Postoje razne vježbe koje se mogu izvoditi u ležanju ili u sjedenju, a svakoj od njih je i cilj da dodatno ne iziritira ozljeđenu nogu.
Posebno je važno jačati muskulaturu prednje i stražnje strane natkoljenice ozljeđene noge. Prije ili poslije ćete stati na tu nogu, a ako ona atrofira u potpunosti, mogli bi se pojaviti dodatni problemi s kukom ili koljenom zbog lokalne slabosti i nestabilnosti.

Vježbe sa ozlijeđenim zglobom

Što se tiče samog ozlijeđenog zgloba i izvođenja pokreta sa njim, tu su stvari isključivo prepuštene na vlastitu odgovornost pojedinaca i ovaj dio je najosjetljiviji.
Načelno, možete izvoditi četiri osnovna pokreta, inverzija (uvrtanje), everzija (izvrtanje), dorzofleksija (savijanje stopala prema potkoljenici) te plantarna fleksija (savijanje stopala prema dolje). Konstrukcija longete vam omogućuje izvođenje minimalnih pokreta u tim smjerovima. Bitno je izbjegavati trzajeve, izvođenje pokreta visokim intenzitetom te predugo zadržavanje u tim pozicijama.

Ukoliko ste skloni eksperimentiranju i želite se što prije i sigurnije vratiti svakodnevnici, pridržavajte se sljedećih uputa:
– polagano izvodite pokret i tražite amplitudu bez bolova
– primjenite minimalnu silu za izvođenje tog pokreta (u toj amplitudi) i držite desetak sekundi, dakle govorimo o izometričkoj kontrakciji
– odmarajte nakon svake serije, bilo pasivno, bilo izvođenjem pokreta u drugom smjeru
– osluškujte vaše tijelo što vam govori, na prve znakove nelagode prekinite sa izvođenjem vježbe
Ovo je spor proces i morate biti svjesni da ono što ste prije ozljede mogli raditi sa tim zglobom, sada graniči sa znanstvenom fantastikom. Potrebno je puno vremena, truda i umjerene progresije u vježbanju koja mora pratiti prirodnu brzinu zacjeljivanja.
Nakon dva-tri tjedna možete polagano ubacivati i vježbe za ostale djelove tijela poput raznih upora (izdržaja). Naravno, njih će te izvoditi u jednostavnijoj varijanti u kojoj će oslonac biti na podlakticama i koljenima. Također, mišiće natkoljenice možete održavati s elastičnom gumom, ali sa određenim prilagodbama. Ukoliko niste skloni vježbanju, postoji električni mišićni stimulator (Compex) sa kojim možete aktivirati druge mišiće. Taj uređaj je dobar u pojedinim fazama oporavka, ali njegov nedostatak je što on ima utjecaj isključivo na mišić, a pri tom se zanemaruju druga meka tkiva poput tetiva i ligamenata. Prilikom izvođenja nekog pokreta, sinergijski sudjeluju mišići, tetive i ligamenti, a njih koordinira centralni živčani sustav. Ovim načinom ta koordinacija je zakinuta. Puno je mogućnosti da iskoristite ovu fazu za održavanje postojećeg mišićnog tonusa sa modificiranim vježbama, no treba biti oprezan i umjeren.

S promjenom prehrane možete također doprinijeti bržem i zdravijem oporavku. Ovo je odlična prilika da očistite tijelo od brze hrane i pekarskih proizvoda koje ste zbog žurbe vjerojatno konzumirali više nego zdravu hranu. Voće, povrće, priprema bez ulja svakako će pomoći u detoksikaciji organizma. Započnite dan sa čašom limunade o čijim smo blagodatima već pisali i mi i puno drugih portala. Vitamin C je u ovim trenucima posebno značajan u podizanju imuniteta i detoksikaciji. Od minerala, svakako je najbitniji magnezij i kalcij koji imaju značajnu ulogu u normalnom funkcioniranju mišića.
Nakon skidanja longete, na red dolazi ortoza koja se nosi približno isto kao i longeta. U ovoj fazi dolazi do razdvajanja u mišljenjima stručnjaka.

Uobičajena liječnička praksa uglavnom sugerira početak terapije tek nakon skidanja ortoze.

Pozitivna strana – tkivo do kraja zacijeli i smanji se rizik od rerupture na minimum.

Negativna strana – lokalna muskulatura i tkivo još više atrofira i zbog toga je potrebno više vremena za povratak funkcije.

Manualni fizioterapeuti preporučuju početak terapije što prije, dakle par dana nakon stavljanja ortoze.

Pozitivna strana – specijalnim manualnim metodama i principima tkivo se tretira na način da brže zacjeljuje i u konačnici brže i kvalitetnije vraća u funkciju. Oteklina se brže smanjuje, tetiva postaje fleksibilnija, a snaga u listu (m. triceps surae) se brže vraća.

Negativna strana – morate biti svjesni da je tkivo još osjetljivo te postoji veći rizik od iritacije, te ukoliko niste sigurni u znanje i iskustvo fizioterapeuta kojem se dajete u ruke, preporučujem standardnu proceduru.

Neovisno o tome koji put odaberete, završetak terapije ne znači da je sve kao i prije. Posao fizioterapeuta je da nas osposobe za osnovno funkcioniranje, tj. hodanje, a za sve zahtjevnije pokrete poput skakanja, trčanja ili općenito bavljenje sportom, preporučujemo rehabilitacijski trening u kombinaciji sa masažom.

Ovaj članak je osobno iskustvo autora i namjena mu je edukativne prirode, a za sve postupke preporuča se konzultiranje sa liječnikom ili fizioterapeutom.
Za sva pitanja o treninzima, izradi plana i programa vježbanja i prehrane, obratite nam se s povjerenjem!