Zdravstveni problemi u Esports-u

Esports (znano još kao electronic sports, e-sports, esport) je vrsta natjecanja u video igrama. Do kasnih 2000-ih igralo se uglavnom u amaterskim organizacijama, a onda je doživjela pravu ekspanziju kako u broju profesionalnih igrača, tako i u broju gledatelja na raznim specijaliziranim platformama poput Twich.tv. Danas su procjene da je esports industrija premašila 1 milijardu Američkih Dolara vrijednosti i sve veći broj renomiranih tvrtki i javnih osoba ulaže u ovu industriju u raznim oblicima.

Najčešće se igraju multiplayer igre, tj. timske igre, a osim online turnira, organiziraju se i tzv. LAN turniri u specijaliziranim gaming arenama.

Razna su mišljenja o ovoj industriji, no ono se iznimno brzo razvija, a od kraja 2017. esports je postao i dio Sveučilišta u Zagrebu gdje se organiziraju lige za studente u nekim od najpopularnijih igara poput Counter Strike : Global Offensive, League of Legends i drugih.

Porastom popularnosti porastao je i broj zdravstvenih problema koji se vežu uz ovu aktivnost. Neuredan životni stil sa narušenim ritmom sna, nedovoljno kretanja i lošom prehranom mogu uzrokovati mnogo zdravstvenih problema, od sindroma karpalnog tunela, teniskog lakta, bolova u kralježnici (vratnom i lumbalnom dijelu), do srčanih problema, prekomjerne težine, začepljenja krvnih žila itd…U najtežim slučajevima, zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Zbog svega ovog navedenog, svi koji su se odlučili baviti ovom aktivnošću, moraju ozbiljno uzeti u obzir rizik koji je vezan uz dugotrajno sjedenje pred računalom.

Partnerska suradnja

Važnost suradnje sa health-care stručnjacima je iznimno bitan aspekt koji su prepoznali u Locastic Esports timu s kojima surađujemo. Naša uloga je pružanje zdravstvene podrške igračima kroz specifičan trening, izbalansiranu prehranu, uređenje životnog stila, prevenciju od ozljeda, a sve sa konačnim ciljem poboljšanja performansa na turnirima i razvijanja svijesti o važnosti zdravog načina života. Osmislili smo specifičan program u kojem koristimo ciljane kineziološko-fizioterapeutske vježbe i specifične rekvizite namjenjene isključivo ovoj grupaciji problema. Dosadašnja praksa je pokazala visoku efikasnost u održavanje zdravlja kralježnice, te ublažavanju simptoma i prevenciji od sindroma karpalnog tunela. S nutricionističkog aspekta, definirani su vremenski okviri unosa, vrsta i količina namirnica, te praktični savjeti koji u vrlo jednostavnoj i provedivoj formi osiguravaju izbalansiranu prehranu.

Nije samo esports rizičan – cijeli IT sektor u kojem mnogi programeri, developeri i ostali sjede za računalom nebrojene sate također nisu pošteđeni ovih problema. Naravno, u ovu kategoriju spadaju i skoro svi oni kojima je radno mjesto ured sa računalom…

Problemi s kojima se oni susreću mogu biti vrlo slične prirode kao i kod profesionalnih gamera stoga je preporučljivo da i oni izdvoje dio svog vremena za unaprijeđenje svog zdravlja.

Našu ponudu možete vidjeti ovdje, a ukoliko imate pitanja, slobodno nam se obratite! 🙂