Stress management – Squash

Prosječna kalorijska potrošnja u 60min igre kod odrasle osobe iznosi oko 800kcal, iznimno lako se savladavaju osnove, neovisnost o vremenskim uvjetima, svjetski rekord u brzini loptice iznosi 280km/sat…To su samo neke od karakteristika zbog kojih je squash jedan od najrasprostranjenijih sportova današnjice. Igra se na svih pet kontinenata, rekreativno i natjecateljski, 365 dana u godini, od 6-96 godina, svakako je jedan od efikasnijih i zanimljivijih načina za borbu protiv stresa.

Dinamičnost i široki spektar mogućnosti koje igra pruža garantiraju zabavu, a u kombinaciji sa potrošenim kalorijama, savršeno su sredstvo za bijeg iz stresne svakodnevnice.

Ugledni svjetski magazin „Forbes“ u svojoj je studiji „Ten healthiest sports“ postavio squash na prvo mjesto! U ocjenjivačkoj metodologiji, uzimale su se u obzir ocjene u četiri fiziološke komponente: kardio-respiratorna izdržljivost, mišična izdržljivost, mišična snaga i fleksibilnost. Također, uz to se ocjenjivala potrošnja kalorija u 30min te rizik od ozljede. U tom istraživanju sudjelovali su brojni stručni kadrovi iz trenerskog i znanstvenog svijeta.

Zbog specifične tehnike, obuhvaćen je rad velike skupine mišića, a poseban utjecaj ima na glutealne (mišići stražnjice) i bedrene mišiće. Upravo zbog neprestanog trčanja i udaranja loptice, znojenje i zabava je zajamčena.

Određeni dio populacije problem povećanog stresa rješava umirujućim aktivnostima, poput šetnje po prirodi ili slično, ali postoji i druga grupa ljudi kojima treba nešto intenzivno gdje mogu izbaciti negativnu energiju.

Udaranje male gumene loptice predstavlja izvrsnu alternativu za ostvarenje tog cilja. Međutim, svakako se konzultirajte se i sa osobnim trenerom kako biste izbjegli eventualne sportske ozljede i izvukli maksimum iz squasha.

Ne morate biti profesionalac da bi ste se dobro zabavili 🙂

Funny squash rally

A ovako to rade malo bolji igrači:

Pro squash rally

Za sva pitanja o treninzima, izradi plana i programa vježbanja i prehrane, obratite se našem osobnom treneru!